Orgull i prejudici i zombies (i decepcions)

Orgull i prejudici i zombis de Seth Grahame Smith

Haig d’admetre que sóc víctima de l’anomenat Síndrome de l’ Underdog, però tot i que és d’allò més habitual dins la cultura popular, molta gent en desconeix la seva existència. L’afecció es manifesta en l’impuls de posar-se de banda dels perdedors en qualsevol situació i, en la seva forma més lleu, s’evidencia pel visionat de pel·lícules com Rocky, Full Monty o Petita Miss Sunshine i la lectura de llibres com Jane Eyre i Oliver Twist. La vida no és sempre fàcil per les persones com jo, però afortunadament el món és ple d’underdogs adorables que el fan més habitable, com la mateixa Jane Eyre, la Viola de Nit de reis o el Holden Caulfield de El guardià en el camp de Sègol. I és clar, la Lizzy Bennet d’Orgull i prejudici. M’atreviria a dir que si es constituís una associació oficial d’underdogs la Lizzy Bennet en seria la tresorera. L’heroïna de la novel·la més coneguda de Jane Austen ho té tot en contra, és una dona intel·ligent atrapada en una família de bojos amb l’única opció d’un matrimoni de conveniència com a sortida. Amb tanta frustració acumulada és lògic que Seth Grahame-Smith l’escollís per protagonitzar el seu mash-up Orgull i prejudici i zombis, al cap i a la fi, qui no ha sentit despertar els seus instints violents davant d’un Mr. Collins? Per desgràcia, la novel·la no compleix amb les altes expectatives que desperta.

La declaració d’amor de Mr Darcy va tenir conseqüències inesperades

La novel·la de Grahame-Smith aprofita el material original d’Austen i hi afegeix nous fragments de producció pròpia que la traslladen al gènere de terror. Anglaterra ha estat envaïda per una plaga de zombis afamats de cervells, davant d’aquesta situació, el patriarca Bennet decideix que les seves filles abandonin l’art del brodat i en el seu lloc aprenguin tècniques de lluita. Així, el romanç entre Darcy i Lizzy no només es veu amenaçat pels morts-vivents que assetgen les seves llars sinó també per la agressivitat de la mateixa Lizzy, una assassina letal que no està disposada a aguantar el desdeny de ningú que no sigui capaç de superar-la en les arts de la guerra.

Un dia qualsevol a l’Anglaterra victoriana

La idea de jugar amb una de les obres més famoses de la literatura britànica i sotmetre-la a les normes del gènere de terror i de les pel·lícules de zombis dóna lloc a un experiment divertit, però que, malgrat tot, funciona millor a la teoria que a la pràctica. La novel·la orquestrada per Grahame-Smith és original durant les primeres 50 pàgines, a partir d’aquest punt deriva cap a l’absurd: arts marcials, ninjas i monjos Shaolin s’uneixen per formar un pastiche indigest, més aprop d’això que de Tarantino. Potser l’aspecte més decebedor d’aquesta novel·la és la seva forma  de tractar els personatges, els lectors (i sobre tot les lectores) hem admirat la Lizzy Bennet al llarg dels segles per la seva capacitat de superar situacions ridículament contràries. Com deia abans, la Lizzy és l’underdog definitiu, aquell que tots volem ser perquè és capaç de lluitar contra les probabilitats i les estadístiques. En aquesta versió del clàssic, però, la Lizzy no és més que una bully, una perdonavides sense cap interès. Al cap i a la fi, tots recordem a en Rocky, però algú se’n recorda de l’Ivan Drago?

Orgullo y prejuicio y zombis, Umbriel

Pride and Prejudice and Zombies, Quirk

Sense edició en català

Anuncis

2 pensaments sobre “Orgull i prejudici i zombies (i decepcions)

  1. Retroenllaç: Els cinc millors remakes | Dr Read Good

  2. Retroenllaç: 5 mashups necessaris | Dr Read Good

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s