5 personatges ficticis basats en figures reals

És ben sabut que l’Alice de Carrol està basada en la petita Alice Liddell i que l’Hermione Granger és un avatar de la mateixa JK Rowling, però existeixen molts altres personatges inspirats en persones reals que potser no són tan coneguts. En reunim uns quants en aquesta llista, en coneixeu més?

Moby Dick

Herman Melville es va inspirar en una balena real per crear el personatge de Moby Dick. Es tracta d’una balena albina anomenada Mocha Dick que durant la dècada de 1830 es va fer famosa pel seu costum d’atacar vaixells i per sobreviure a diverses ferides  d’harpó. Mocha Dick residia a les aigües de l’oceà Pacífic, prop de l’lilla de Mocha, al sud de Xile. A diferència de la mítica Moby Dick, però, a Mocha Dick la van matar l’any 1839.

Els primers guions d' "Allibereu en Willy" tenien un final molt més reivindicatiu

Robert Langdon, El codi Da Vinci

Robert Langdon (protagonista de les novel·les de Dan Brown) és una versió idealitzada del mateix autor. Ambdós comparteixen la mateixa ciutat d’origen, aniversari i universitat. El nom, però, està inspirat en John Langdon, professor de la Universitat de Drexel. Aquest petit fet demostra que no cal inspirar-se en algú interessant per escriure un thriller.

Tom Hanks està tan sorprès com vosaltres

Daisy Buchanan, El gran Gatsby

Es creu que la Daisy Buchanan de “El gran Gatsby” s’inspira -de forma no gaire disimulada- en Ginevra King, filla d’un ric empresari de Chicago, amb qui Fitzgerald va mantenir un romanç apassionat. La diferència de classe fou la causa de la seva separació i fou durant la seva relació amb King que Fitzgerald va escriure “Els pobres no haurien de pensar en casar-se amb noies riques”, frase que més tard es va utilitzar en l’adaptació cinematogràfica de Gatsby i que es creu que li va dir el mateix Charles King (pare de Ginevra). L’any 1937 Ginevra King es va retrobar amb Fitzgerald a Hollywood, quan li va preguntar quin personatge de The Beautiful and the Damned s’inspirava en ella, Fitzgerald li va contestar “Which bitch do you think you are?” (Quina de les meuques et sembla que ets?). Dedueixo que no va ser una ruptura amigable.

Per ser una aventura de només un any, va rendir bastant. Ginevra King va inspirar a personatges de "Winter Dreams", "This Side of Paradise" i "The Great Gatsby". També apareix a "The Perfect Hour" de L.W. West III i a "Gatsby’s Girl" de Caroline Preston i al musical "The Pursuit of Persephone" que explica la seva història d’amor amb Fitzgerald.

James Bond

S’especula que James Bond podria estar basat en Bill Dunderdale, amic d’Ian Fleming i agent de l’MI6, personatge que sembla compartir el gust de Bond per les dones i els cotxes. El nom de James Bond, però, el va prendre prestat d’un ornitòleg.

Per extensió, Dunderdale seria l'avi de Johnny English, demostrant un cop més com els nostres actes poden tenir conseqüències tan inesperades com indesitjables

Fitzwilliam Darcy, Orgull i prejudici

I finalment el somni fet realitat de moltes lectores: s’especula que Fitzwilliam Darcy està inspirat en el Dr Samuel Blackall un estudiant de teologia amb qui Austen va mantenir una breu relació durant l’estiu de 1802 i que, segons es creu, podria haver provocat el trencament amb la seva germana Cassandra, amb qui no es va reconiciliar fins la seva mort. No està clar què va passar entre Blackall i Austen, però sembla que la boda d’aquest  amb Miss Susannah Lewis l’any 1813 va afectar a la novel·lista, en una carta al seu germà, Jane Austen escriu “desitjaria que Miss Lewis fos avorrida i ignorant”. Sona a gelosia.

Per última vegada noies, la inspiració per Mr Darcy NO és Colin Firth

Anuncis

7 pensaments sobre “5 personatges ficticis basats en figures reals

 1. Estic llegint _The Tenant of Wildfell Hall_, d’Anne Brontë – ja veieu que sóc una lectora “weirdo” recalcitrant. El personatge principal, Gilbert Markham, està basat en el germà de les Brontë, Branwell Brontë.

  • A veure, les Brontë un altre cop… Diuen que Rochester, la pobre víctima de la repel·lent Jane Eyre, es diu així gràcies al gran poeta John Wilmot del s.xvii, amic de l’Aphra Behn i conegut vividor. El més probable és que la reprimida Charlotte havia sentit parlar del seu nom i la seva reputació, però no havia llegit mai la seva poesia donat el seu caràcter escandalós i el fet que la seva poesia no havia estat publicat llavors pel consum públic. No obstant, John Wilmot, Lord Rochester, era una figura coneguda per la seva història llibertina i les Brontë, tancades al rectoret de Haworth, somniaven amb la idea de conèixer un home d’aquest típus, sense saber, exactament, què farien si aparagués a la seva porta. És significatiu que la Jane, quan té l’oportunitat de conèixer, de primera mà, els apetits i desitjos d’en Rochester corre com una boja cap a l’altre costat del país i no torna a veure’l fins que sigui cec, multilat, i com diuen Gilbert i Gubar, simbòlicament castrat.

 2. És curiós, hi ha un personatge a _The Tenant…” que es diu Wilmot, i a les “endnotes” posa que pot estar basat en el Earl of Rochester. També haig de dir respecte a Jane Eyre, que és curiós que un home com Rochester, si realment és tan alliberat sexualment i psicològicament, desitji estar amb la Jane Eyre. Cerc que la novel.la planteja un qüestionament de la masculinitat idealitzada prou interessant. Potser les Brontë no somiaven amb conéixer un home així, sinó amb ser capaces de fer-lo canviar en el cas hipotètic d’arribar a conéixe’l.

  • Si m’haguessin dit que Jane Eyre provocaria tanta polèmica (exceptuant la que provoca la lectura post-colonial) no m’ho hauria cregut. Em sento temptada d’escriure’n una ressenya només per veure cap a on evoluciona el debat!

   Per cert, tinc entès que Branwell Brontë també va inspirar el personatge de Hindley Earnshaw de Wuthering Heights

  • Una ressenya de Jane Eyre és una gran responsabilitat i més amb lectors tan ben informats com el Bill i tu, però em comprometo a fer-ne una my way, quan esbrini quina és exactament la meva way 😉

 3. Retroenllaç: Fem un any! | Dr Read Good

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s