5 morts d’escriptors d’allò més estranyes

Si alguna cosa demostra aquest article és que l’ofici d’escriptor no és tan segur com ens imaginem.

Edgar Allan Poe

El públic general coneix dos fets sobre la vida de l’escriptor Edgar Allan Poe: escrivia històries de terror i fou un borratxo irredempt fins la seva mort als carrers de Baltimore. Ambdues afirmacions s’haurien de matisar, en especial la que diu que la causa de la seva mort fou l’alcoholisme. De fet la mort de Poe està envoltada de misteri: l’escriptor va aparèixer delirant pels carrers de Baltimore, portant la roba d’un desconegut i cridant a un tal Reynolds de qui no se’n coneix la identitat. Els documents relatius a la seva hospitalització s’han perdut i la posteritat s’ha conformat amb les paraules del seu amic/ enemic Rufus Wilmot Griswold, que en un article en memòria de Poe el descrivia com un alcohòlic addicte a les drogues.

La verdadera causa de la seva mort, però, continua envoltada en el misteri, les teories van des del suïcidi, passant per l’assassinat, fins la diabetis, la sífilis, l’epilèpsia o la intoxicació per plom. Ningú en sap la causa, però està clar que la nostra imatge del poeta ha estat distorsionada per la història, o és que algú sabia que el bon Poe no només no aguantava la beguda, sinó que a més era membre de la Sons of Temperance, un grup a favor de l’abstenció de l’alcohol?

Rufus Wilmot Griswold, o el poder de l'amistat

Hemigway

Ernest Hemingway i el seu mostatxo constitueixen una de les entitats més reconegudes del món de la literatura. L’agitada vida de Hemingway empetiteix la de la majoria d’escriptors que s’atreveixen a comparar-s’hi: Conductor d’ambulàncies durant la Primera Guerra Mundial? Fet. Testimoni d’excepció de l’Europa d’entreguerres? Fet. Història d’amor èpica amb la infermera que li va salvar la cama? Fet. Terrible adaptació de la seva èpica història d’amor amb la infermera que li va salvar la cama per part de Hollywood? Fet. Fer de la caça major el teu hobby? Fet. Participació en el desembarcament de Normandia? Fet. Amic de Fidel Castro? Fet. Nobel de literatura? Fet. Sobreviure a totes aquestes experiències amb un percentatge d’alcohol en sang que deixaria inconscient a qualsevol home sense un bigoti de la seva categoria? Fet.

Amb un currículum com aquest resulta difícil imaginar-se a què més podia aspirar l’autor d’obres tan conegudes com Adéu a les armes, El vell i el mar o de Per qui toquen les campanes?, però Hemingway es va superar a sí mateix. El 2 de juliol de 1961 es va suïcidar amb la seva escopeta, l’estrany angle del tret i la falta d’una nota de suïcidi van fer impossible determinar si havia estat un accident, així que a més d’una obra de notable valor literari, Hemingway ens va llegar el misteri de la seva mort. Això sí, és innegable que l’autor americà va marxar, com diuen el anglesos,  amb un bang!

En algun lloc, Ernest Hemingway busca el seu rifle

Kit Marlowe

És possible que la de Kit Marlowe sigui la mort més misteriosa de la història de la literatura, els acadèmics s’han barallat durant segles fer aclarir-ne les causes, però fins ara, ningú ha arribat a cap conclusió definitiva. El dramaturg de l’Anglaterra isabelina, conegut de Shakespeare  y autor d’obres com Doctor Faustus o Tamburlaine morí apunyalat durant una disputa, però les circumstàncies en que va tenir lloc són d’allò més sospitoses.

Es creu que Marlowe va actuar d’espia per a la cort d’Isabel I i s’especula que la seva mort fou conseqüència de les lluites de poder que es donaven al seu interior. Els fets que envolten el seu assassinat semblen recolzar aquesta teoria: una setmana abans havia estat acusat d’heretgia, però el van posar en llibertat malgrat que els càrrecs l’involucraven amb Sr Walter Raleigh i l’Earl de Northumberland i els tres homes que estaven amb ell a l’habitació en el moment de la seva mort tenien connexions amb els serveis secrets, incloent-hi el el seu assassí Ingram Frizer qui, per cert, va va rebre el perdó reial només un mes després del crim.

Així mateix, tant la vida com la mort de Marlowe estan envoltades d’una intricada xarxa de mentides i malentesos: se l’ha acusat de busca-baralles, heretge, de falsificador de monedes, de duelista, de mag i d’homosexual (sic.), donant lloc al Mite de Marlowe, protagonista involuntari de multitud de peripècies pintoresques als baixos fons del Londres isabelí. Un altre resultat del misteri que l’envolta és l’aparició de la teoria que Marlowe va fingir la seva pròpia mort i es va dedicar a escriure amb el pseudònim de William Shakespeare, conjectura que a dia d’avui, encara provoca un úlcera a Harold Bloom.

En aquell moment les obres de Marlowe eren més populars que les del bard, no acusem ningú, però a Dr Read Good ja hem registrat una obra titulada "Shakespeare al desnudo"

Sherwood Anderson

L’autor de Winesburg, Ohio potser no va tenir una mort tan escandalosa com la dels anteriors, però de ben segur que la seva mort constitueix una bona advertència per als aficionats a la beguda. Anderson va morir a Panamà durant un creuer cap a Sud-Amèrica, causa de la mort: un escuradents. S’especula que l’escriptor es va empassar l’escuradents de l’oliva que acompanyava un martini, l’escuradents li va foradar el colon i li va provocar un cas fatal de peritonitis.

L'assassí silenciós

Percy Bysshe Shelley

El famós poeta romàntic es va ofegar l’estiu de l’any 1822 quan creuava en barca el golf italià de Spezia. Hi ha qui especula que la seva mort no fou accidental, ja que Shelley deia estar deprimit, però hi ha també qui pensa que la seva mort fou un assassinat per causes polítiques o que la barca fou atacada per pirates que el van confondre amb Byron.

Sigui com sigui, les circumstàncies de la seva mort es veuen eclipsades per les del seu enterrament. Setmanes després de la seva desaparició el seu cos fou arrastrat fins a la costa i dies després es va celebrar la seva cremació, durant la qual els testimonis van observar que el seu cor es resistia a cremar-se (es creu que Shelley patia d’una afecció que li va provocar la calcificació dels teixits del cor), el seu bon amic Edward Trelawny es va fer amb l’òrgan i se’l va entregar a la seva esposa, Mary Shelley, que segons es diu, el va conservar fins a la seva mort i, més tard, fou enterrat amb les restes de Percy Florence Shelley, el seu fill.

Fent gala del bon gust de l'època, el diari Tory The Courier va publicar el següent titular sobre el decés de Shelley: "Shelley, autor de poesia heretge, ha mort ofegat; a hores d'ara ja deu saber amb tota seguretat si Déu existeix."

Anuncis

3 pensaments sobre “5 morts d’escriptors d’allò més estranyes

    • Moltes gràcies, Clara! A la Inés i a mi ens fa molta il·lusió que ens escriviu. La veritat és que la vida de Shelley està plena de situacions curioses, a mi m’agrada pensar que va morir en combat singular amb Jack Sparrow!

  1. Retroenllaç: El zum-zum de la web: Juego de tronos, Paul Auster, The Simpsons i més… | Dr Read Good

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s