5 viatges inesperats: de la pel·lícula al llibre

Les adaptacions cinematogràfiques de novel·les, obres de teatre i còmics són un fenomen habitual, però de vegades, les adaptacions prenen el camí invers, a continuació trobareu 5 exemples d’aquest viatge a contracorrent.

1.-Star Wars

L’anomenat Expanded Univers inclou tots els llibres, sèries, vídeo-jocs i còmics que continuen amb les aventures dels famosos personatges de les pel·lícules.  Aquest tipus de creacions sempre m’han despertat sospites, però després de veure (sobreviure a) les 3 preqüeles dirigides per George Lucas,  títols com La tribu perduda dels Sith, Boba Fett: la lluita per la supervivència o Han Solo i el llegat perdut (que, per cert, sona a pel·li d’Indiana Jones) no semblen una idea tan dolenta.

L’Expanded Univers és vast i complex, així que els valents que decideixin endinsar-s’hi, faran bé  de buscar algun manual que els guiï per camí, és una llàstima que Internet no estigui ple de fans obsessionats pels detalls més mínims que conformen la saga… Un moment!

Podria dedicar tota una ressenya a parlar del tema, però crec que destacaré un detall que m’ha cridat poderosament l’atenció. Resulta que l’Expanded Univers gaudeix de diversos nivells de canonicitat!
Els productes marcats amb la lletra G (de George Lucas) són totalment oficials i inclouen les pel·lícules, els seus guions, les dramatitzacions radiofòniques (no faig broma) i tot el material que provingui directament de George Lucas.
Els productes C (de continuïtat) fan referència a la majoria de material de l’Expanded Univers. És la segona categoria més important després de la G i es considera cànon sempre i quan no es contradigui amb els productes G.
L’S de Cànon Secundari són productes més antics o menys respectuosos amb la continuitat dels originals, com el joc de rol Star War Galaxies.
Finalment, la lletra N (non-canon) marca aquells productes que no respecten la continuitat del material original (com els What-if de The infinities label).

Després de llegir això, us desafio a contradir-me: George Lucas és o no és l’encarnació barbuda, amb un lleuger sobrepès i amant dels suèters de punt de l’emperador Palpatine?

 

Segur que no sóc la primera en pensar-ho

2.-Battlestar Galactica

Menys conegut, però igualment vast és l’univers que envolta la sèrie de televisió de ciència ficció Battlestar Galactica. La primera versió de la franquícia data de l’any 1978, però l’any 2003 se’n va fer un re-make, primer en format de mini-sèrie i més tard de sèrie regular, que s’ha convertit en una sèrie de culte per dret propi.

BSG narra la història d’una civilització d’una galàxia llunyana que ha lluitat durant generacions amb una raça d’ésser cibernètics anomenats Cylons que busquen exterminar-los. A causa de la traïció de l’humà Gaius Baltar, les colònies humanes són destruïdes i els pocs supervivents que aconsegueixen escapar amb naus espacials es troben vagant per l’univers sense recursos i sense cap planeta habitable a la vista. Aquest grup dispers d’humans està liderat pel Comandant Adama a bord de l’única nau de guerra supervivent la Battlestar Galactica.

La sèrie original té un aire campy o kitsch, però la versió de 2003 porta el concepte a un altre nivell, es tracta d’una narració valenta que no dóna concessions al televident: localitzacions claustrofòbiques, personatges intensos i contradictoris i reflexions sobre religió i política aptes per al món post 11 de setembre al que pertany. No cal ser fan de la ciència-ficció per gaudir de BSG, només cal ser fan de les bones històries.

Per desgràcia, la sèrie de llibres que acompanya l’univers de BSG sorgeix de la sèrie original de 1978 i comparteix sense complexos el seu esperit kitsch. Fa uns anys vaig trobar-ne un exemplar a la biblioteca de casa (un d’aquells descobriments inesperats que alegren la vida dels lletraferits) i haig de confessar que no vaig ser capaç de superar el primer capítol.  Per als valents que s’atreveixen amb tot, aquí trobareu un llistat del llibres (i còmics) editats. També existeixen alguns llibres basats en la versió de 2003, si n’heu llegit algun us convidem a compartir la vostra opinió amb tots nosaltres!

Dr Read Good

Un dels millors personatges de la història de la televisió i la majoria no el coneixereu, aneu a veure la sèrie!

3.-Billy Elliot

La pel·lícula Billy Elliot va ser un dels grans èxits de públic de l’any 2000. La història del noi que desafia les convencions i escull el ballet per davant de la boxa i ambientada al nord d’Anglaterra durant la vaga de miners de 1984 va tocar la vena sensible de més d’un tipus dur i, estic convençuda, que és la responsable de la sobtada vocació artística de més d’un xicot de poble. Un èxit com aquest s’havia d’aprofitar i, a més d’un musical, va donar lloc a una novel·lització del guió de la pel·lícula a càrrec de Melvin Burgess, autor de gran quantitat de novel·les destinades majoritàriament al públic juvenil.

Jo sóc el Billy Elliot del meu poble!

4.-The Full Monty

El cas de Full Monty s’assembla molt al de Billy Elliot: pel·lícula d’èxit sobre uns underdogs actuant de forma poc convencional es converteix en musical i també en novel·la. En aquest cas la novel·lització del guió està en mans de Wendy Holden, curiosament una autora que ha escrit sobretot novel·les de chick-lit.

Full Monty és una altra pel·lícula que molts consideren inspiradora

5.-Gremlins

Probablement, l’adició més sorprenent a aquest llistat és Gremlins de George Gipe, una novel·lització de la pel·lícula del mateix nom dirigida per Joe Dante l’any 1984. La pel·lícula va ser un gran èxit dels 80 i es probable que hagi poblat algun dels vostres malsons d’infància. Us heu preguntat mai d’on venen els Gremlins? Les seves motivacions? Sobre les reflexions del Gizmo quan apareix la seva prole no desitjada? Aquest és el vostre llibre, una novel·la que aprofita per donar un gir encara més fosc a la pel·lícula original i que es pren la llibertat d’oferir-ne un final alternatiu.

El meu pròxim article demostrarà inequívocament que "Gremlins" és en realitat una adaptació postmoderna de "Dr Jekyll i Mr Hyde"

Anuncis

2 pensaments sobre “5 viatges inesperats: de la pel·lícula al llibre

  1. A ver si me encuentro un librito o comic de Battlestar Galactica por aqui (perdonenme, no tengo acentos en esta monstruosidad) y les mando un pseudo-review. Por cierto: tanto Buffy como Firefly han tenido sus comics acompanantes y vienen altamente recomendados por mi alter ego, Jarold Blum.

    Me encanta el blog, me hace querer tener menos amigos para pasarme mas tiempo leyendo todo lo que cuelgan. Felicidades!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s