Un dissabte de violència

Dissabte, Ian McEwan

Henry Perowne, un reconegut neurocirugià, és el protagonista de Saturday, la novel·la de Ian Mcewan que es va endur el James Tait Black Memorial Prize l’any 2005. Aquesta obra s’ha inclòs en l’anomenat moviment literari “post 11 de setembre” i, si és veritat que existeix un moviment d’aquestes característiques, sens dubte tenen raó. Saturday és una reflexió sobre la guerra en el món contemporani, sobre la violència que comporten les invasions en nom de la pau.

L’acció transcorre el dia 15 de febrer de 2003 a Londres, on els carrers de la ciutat són envaïts per milers de manifestants que es declaren en contra de la decisió del seu govern d’aliar-se amb els Estats Units per envair l’Iraq. És un esdeveniment amb el qual segurament gran part del públic lector es sentirà identificat, ja que és probable que molts d’ells sortissin als carrers de la nostra ciutat per manifestar-nos en contra de la guerra i –tal com agrada dir avui en dia- a fer història. Dos anys més tard, es publica una novel·la ambientada en aquella mateixa data. Però el protagonista de la història decideix no anar a la manifestació. De fet, molt abans que comenci l’acció Perowne ja ha format les seves opinions sobre la guerra de l’Iraq i les manifestacions massives, i intenta seguir el curs normal d’un cap de setmana qualsevol.

Perowne es declara a favor de la invasió a l’Iraq i en una de les seves reflexions cita la història d’un acadèmic iraquí -que fou pacient seu- que va ser torturat pel règim de Sadam. I per un petit moment, o unes pàgines, creiem que Ian McEwan calça d’un peu oposat a totes les persones manifestants. Ja he dit que tan sols per unes pàgines ja que l’arribada de la filla de Perowne a la història farà, com sempre, que l’autor es col·loqui en l’ambivalència. Henry intenta fer vida de cap de setmana, però diversos esdeveniments faran que li sorgeixin dificultats al llarg del camí. Primer de tot, l’aterratge estrany d’un avió a Londres que no el deixarà dormir i, sobretot, un accident de cotxe amb un criminal, que tergiversaran el seu dia completament.

Saturday és una novel·la que mostra el pas d’una imatge de violència totalment exterioritzada (amb els fets de la guerra a l’Iraq) a l’interior mateix de la llar. Tota una sèrie de fets que posaran sobre la taula els diferents arguments a favor i en contra d’una guerra. McEwan com sempre aconsegueix fer una pinzellada fina en tots els seus personatges i Henry Perowne n’és un clar exemple: el retrat d’un home de classe mitjana-alta, que mitjançant l’intel·lecte ha aconseguit el poder, però que se li esmicola mostrant-ne així totes les seves contradiccions.

Dissabte, Empúries

Sábado, Anagrama

Saturday, Vintage

Anuncis

Un pensament sobre “Un dissabte de violència

  1. Retroenllaç: The Lonely Doctors: Saturday | Dr Read Good

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s