Humor negre i crueltat adulta per a infants: James i el préssec gegant

James i el préssec gegant, Roald Dahl

Dins la absolutament inabastable categoria que engloba la literatura infantil escrita en llengua anglesa durant el segle passat, el nom de Roald Dahl és un d’aquests que no es pot passar per alt fàcilment. No tota la seua obra està adreçada als lectors més joves, però els seus treballs en aquest camp, amb un estil molt personal, l’han fet esdevenir un dels autors d’allò que se’n diu “de referència”. Són seus, entre molts d’altres, títols com Charlie i la fàbrica de xocolata, Els culdolla, Les bruixes o James i el préssec gegant, una novel·la que aplega molts del trets característics de Dahl.

Publicada l’any 1961, James i el préssec gegant està protagonitzada pel James Henry Trotter, un xiquet anglès de quatre anys que perd els seus pares d’una manera tràgica. En quedar orfe, se’n va a viure amb les seues ties Esponja i Espina. Aquestes malvades dones el maltracten físicament i psicològica i no el deixen mai jugar amb altres infants. Però un dia apareix al jardí de les ties un estrany vell que li dóna a James una bossa el contingut del qual, si se’l pren d’una determinada manera, farà que li passen coses meravelloses. Però abans de poder fer-ho, la bossa li cau per terra als peus d’un vell presseguer que ja no donava mai fruits i el que hi havia a dins desapareix.

Quan James pensa que tot està perdut, una de les seues ties descobreix que un préssec ha crescut a una branca de l’arbre. La fruita no deixarà de créixer fins fer-se gegant: Esponja i Espina decideixen cobrar entrada perquè la gent el puga veure i comencen a guanyar diners. Però una nit el protagonista descobreix un forat que duu a l’interior del préssec, on viuen un insectes gegants que estaven l’estaven esperant. Amb ells el xiquet realitzarà una fantàstic viatge pel cel que li permetrà viure moltes aventures i que el durà d’Anglaterra a la ciutat de Nova York.

Si algun element caracteritza per damunt de tots les obres infantils de Roald Dahl aquest és la presència de l’humor negre i les situacions grotesques. En aquesta novel·la el pares de James moren devorats per un rinoceront gegant que s’havia escapat del zoo de Londres i, segons explica l’autor, triguen a morir trenta-cinc segons, el que fa que aquest fet siga menys desagradable per a ells. I les ties moren esclafades pel préssec tot emetent un cruixit. Detalls escabrosos que possiblement no apareixerien en bona part de les obres del gènere infantil.

D’altra banda, el protagonisme d’un menor orfe que pateix maltractament, com li succeeix al James amb Esponja i Espina també és un element habitual en la narrativa per infants de Dahl. Un lloc comú que beuria directament de la pròpia experiència vital de l’escriptor, ja que el seu pare va morir quan el futur autor tenia tres anys -no així la seua mare, amb la que visqué fins que tenia gairebé 40 anys- i durant la seua estada a diversos internats britànics va ser víctima de la seua disciplina espartana i dels càstigs físics que s’hi imposaven. En aquest sentit, ha generat certa controvèrsia el fet que aquests cruels personatges acostumen a ser dones, i fins i tot hi ha qui ha arribat a titllar l’escriptor de misogin per aquest fet, cosa negada per la seua família.

Menció especial dins de l’obra de Roald Dahl mereix el dibuixant Quentin Blake qui ha il·lustrat bona part dels seus llibres. El treball de Blake estableix una vinculació amb el text que fa que ambdós llenguatges formen una única obra. De fet, les diferents edicions catalana i castellana vénen amb les il·lustracions de Blake. També en l’obra que ara es ressenya.

Per anar acabant, no és l’únic cas, però la vida de Roald Dahl ja és interessant per sí mateixa, Nascut a Gal·les en una família d’immigrants noruecs, va estudiar a diversos internats. En acabar els seus estudis al col·legi no va assistir a la universitat sinó que entrà a treballar en la companyia petroliera Shell, que l’acabà enviant a la ciutat de Dar es Salaam, a l’actual Tanzània, llavors sota domini britànic. En esclatar la II guerra mundial era a l’Àfrica i es va enllistar en Royal Air Force. Un accident amb una avioneta el féu acabar a l’ambaixada del Regne Unit a Washington, on la visita de l’escriptor C. S. Forester, qui volia escriure sobre la seua experiència com a pilot, fou el detonant per començar la seua carrera literària. Tot una univers l’accés al qual es pot realitzar a través de James i el préssec gegant.

James and the Giant Peach (Penguin)

James i el préssec gegant (La Magrana)

James i el melocotón gigante (Alfaguara)

Anuncis

Un pensament sobre “Humor negre i crueltat adulta per a infants: James i el préssec gegant

  1. Una imaginació fructífera, les seues històries ens expliquen situacions que, als adults ens poden ajudar a fer créixer el nostre propi univers imaginari.
    Els llibres de Roald Dahl ens porten a fer un tomb per altres mons.
    Bones Fetes i els millors desitjos per a l’Any Nou!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s