Dones que canvien el món

Amelia to Zora: Twenty-Six Women Who Changed the World, Cynthia Chin-Lee

Voldria tancar el nostre especial de literatura infantil i juvenil amb un llibre que recentment em va arribar com un regal. Més concretament, aquest llibre infantil va caure a les meves mans gràcies a la filla de l’autora, una amiga meva. El regal tenia una importància simbòlica per a mi ja que es titula, i pel nom segurament deduireu que, efectivament, és un llibre del meu interès, Amelia to Zora, Twenty-Six Women Who Changed The World.

L’objectiu principal del llibre és oferir un recull de biografies de dones que han fet una aportació interessant al món, però que no sempre se’ls ha reconegut. L’estructura es basa en donar una lletra de l’abecedari a cada dona, segons la seva inicial; d’aquesta manera, acabem amb una genealogia de dones que finalment recuperen una història que no ens ha estat explicada.

Des de artistes fins a científiques, passant per esportistes, advocades i activistes, Twenty-Six Women Who Changed The World vol donar el torn de paraula a veus diverses que han volgut posar el seu granet de sorra per a canviar el món. Cada pàgina està dedicada a una dona i s’explica una biografia breu, incloent anècdotes atractives per als infants, una citació i una il·lustració. Els dibuixos que apareixen destaquen per la seva originalitat; estan muntats en forma de collage, que representen potser la intenció de l’autora: recuperar diferents figures de totes les èpoques i de tots els camps, creant així una petita obra pastiche, com si es tractés d’una sortida al camp, anar agafant diferents fruits i flors i posar-ho tot dins el mateix cistell. Mirar dins el cistell, doncs, és obrir el llibre i explorar els resultats d’aquesta sortida al camp, d’aquesta recerca.

Aquest llibre il·lustrat, doncs, mostra la història d’unes dones que han aportat el seu gra de sorra en el seu camp de treball, batent rècords esportius, mobilitzant-se per combatre desigualtats i injustícies, contribuint en l’avanç de la ciència, combatent el canvi climàtic i l’extinció d’algunes espècies, són alguns exemples. L’autora, Cynthia Chin-Lee, és nord-americana i, tot i que no sempre és així, moltes de les dones han estat importants en el context nord-americà. Per tant, més enllà d’oferir una traducció del llibre, seria un treball més interessant agafar aquesta idea i escriure sobre dones que han influït en el nostre context cultural. Si bé és cert que apareixen figures amb repercussió a nivell internacional, com el cas de Nawal El’Sadawi, probablement per a nosaltres Oprah Winfrey no hagi tingut tanta importància en un context europeu com als Estats Units. Potser, doncs, seria un exercici fascinant per a tots/es nosaltres de preguntar-nos quines serien les NOSTRES 26 dones que han canviat el món. I aviam si algú s’atreveix a publicar-ho!

Amelia to Zora, Twenty-Six Women Who Changed The World (Charlesbridge Publishing)

No hi ha edició ni en català ni en castellà.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s