Aquells estranys… els científics.

Está usted de broma, Sr Feynman? de Richard Feynman, Ralph Leighton

Surely You’re Jocking, Mr Feynman! (Está usted de broma, Sr Feynman?), un llibre de memòries d’un premi Nobel de Física. En el seu moment va ser un best-seller –sí, sí, ho va ser!- i 20 i pocs anys més tard ha resultat ser un llibre oblidat en algun racó d’alguna biblioteca de física universitària. Però tot i que les memòries de Richard Feynman ja no són el centre de les mirades de les editorials, certament és un llibre que val la pena no ignorar, ni que sigui per entendre aquells estranys éssers que són els físics.

Anècdotes, anècdotes i anècdotes. La (auto)biografia de Richard Feynman, premi Nobel de Física de 1985 i professor altament reconegut de física a la universitat de Caltech, es compon de curts capítols on es narren diferents episodis de la seva vida, que tot plegat ens ofereixen un retrat de la personalitat d’aquest curiós individu. Dic curiós perquè la nostra idea d’un físic cau més aviat en l’estereotip d’un obsessionat pel funcionament de la natura, un pèl autista, tancat al seu despatx o al laboratori amb una pissarra blanca plena de símbols estranys que la majoria de mortals no volem entendre. Res de tot això, des de músic en una banda de samba, fins a dibuixant amateur, passant per avaluador de llibres de text escolars, Feynman mostra un desplegament de tots els seus talents i de la grandària de la seva intel·ligència. Petita nota: és possible que després de llegir aquest llibre sentim un lleu enfonsament de la nostra autoestima, el món està mal repartit.

El to és distès i adaptat per al públic general (llevat de petits paràgrafs que podem saltar en cas que provinguem del pol oposat que són les Lletres)… tan distès que potser peca de ser massa anecdòtic. Uns quants capítols estan dedicats a la participació de Feynman en el Projecte Manhattan i, en certa manera, és un episodi que té una gran importància en el conjunt de les històries… o més aviat, la Història. Si va participar en l’elaboració de la bomba atòmica, seria d’esperar que l’autor es pronunciés arran d’aquests fets i les conseqüències quaranta anys més tard. Res, l’objectivitat cau pel seu propi pes, i la indiferència en què aquests fets estan narrats fan venir esgarrifances.

No obstant, és un llibre que recomano a aquelles persones interessades per la Ciència… i, per què no? , a aquelles persones com jo que quotidianament intentem entendre aquells éssers que sovint es trobem a l’altre extrem del campus universitari. I és que amb el llibre de Feynman, gairebé m’entren ganes d’estudiar la carrera de Física. Gairebé.

Surely You’re Jocking, Mr Feynman! (Vintage)

 

Está usted de broma, Sr Feynman? (Alianza)

Anuncis

Un pensament sobre “Aquells estranys… els científics.

  1. Ui, parles del meu tema i m’oblido de comentar-te. Quina vergonya per part meva!

    Pot ser que els físics siguin éssers estranys, però m’asseguren que els filòlegs no es queden curts tampoc. Això si, el cas del Feynman és extrem, com li van poder ocórrer tantes coses interessants en una sola vida?

    Tots voldríem viure la seva vida! jeje

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s