La vida és un banquet!

tieta mame dr read goodLa tieta Mame, Patrick Dennis

Després de recórrer diverses editorials, l’any 1955 Patrick Dennis va aconseguir que publiquessin la seva novel·la humorística La Tieta Mame que, ens poques setmanes, va passar de convertir-se en èxit inesperat a batre tots els rècords de les llistes de vendes americanes. En aquesta novel·la, Patrick Dennis (nom real Edward Everett Tanner) relata en format episòdic les peripècies d’un orfe a càrrec de la seva excèntrica i encantadora tia Mame. Humor, malentesos i gags encadenats per una novel·la que, després de varies dècades a l’oblit, ha estat rescatada per una colla d’editors espavilats i ha tornat a col·locar al seu autor entre els grans noms de la literatura humorística.

Després de la mort del seu estricte pare, el petit Patrick Dennis passa a la custòdia de la seva tia Mame, una socialita sempre a la moda amb vocació de mecenes de les arts que esprem al màxim el que ofereix la escena social del Nova York dels dolços anys 20. Fabulosa, una mica ridícula, encantadora, múrria i eixelebrada és la tieta que tots els nens somien tenir. Però si existeix un tret que caracteritzi la tia Mame és la seva capacitat inesgotable per reinventar-se, de socialita a bellesa surenya, de viuda torturada a actriu de teatre, cuidadora d’orfes de guerra, amant d’un poeta irlandès o portabandera d’un nou moviment artístic, la tia Mame ho fa tot, viu la vida al màxim amb un optimisme típicament americà que converteix els tràngols de l’existència en noves oportunitats per reinventar-se.

La tia Mame, però, també és una novel·la que s’avança al seu temps en molts aspectes. Objecte de diverses adaptacions tant al cinema com al teatre, els guionistes es van veure obligats a eliminar més d’un episodi de les seves peripècies, començant pel seu affaire amb un jove universitari. Més enllà de ser la predecessora de la Demi Moore, la tia Mame també podria considerar-se una avançada dels moviments contraculturals, la Mame està a favor del sexe lliure i el nudisme, és anti-racista i anti-burgesa i la seva droga d’elecció és la ginebra. De fet, el potencial de subversió de la tia Mame és tal que un dels capítols de la seva seqüela Around the World with Auntie Mame (publicada en plena Guerra Freda) va ser censurat. Què explicava? La estada de la tia Mame i en Patrick en una granja col·lectiva soviètica.

Ara que Patrick Dennis ha estat rescatat de l’oblit a casa nostra, és el moment de gaudir d’una novel·la divertida i de lectura lleugera, carregada de disbarats, malentesos i humor esbojarrat. Aprendrem de la tia Mame a viure al màxim sense pensar en les conseqüències perquè, com diu la Mame a una de les adaptacions al cine, La vida és un banquet i els pobres desgraciats passen gana. Viviu!

La tieta Mame, Quaderns crema (Trad. Francesc Parcerisas)

La tía Mame, Acantilado (Trad. Miguel Temprano García)

Auntie Mame, Penguin

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s