Passa la censura? Cinc llibres prohibits

La literatura és el mode d’expressió d’idees per excel·lència. Els llibres mai han escapat i encara ara no escapen la censura.Us presentem cinc casos peculiars!

Les aventures de Hucklberry Finn (Mark Twain)

El poso en primer lloc perquè és l’exemple més clàssic. Aquest mite de la literatura nord-americana va ser suprimit el 1984 de la llista de lectures obligatòries d’una escola de Illinois. La quantitat de vegades en què apareix la paraula “nigger” en va ser la causa.

A algú se li haurà passat pel cap escriure'n la versió políticament correcta? Resulta que sí

As I Lay Dying (William Faulkner)

Una escola de (novament) EUA va decidir el 1986 que aquesta novel·la era inadequada per als estudiants de secundària per les referències explícites a l’avortament i Déu al llarg de set pàgines. També van considerar que l’ús de paraules “malsonants” era motiu de censura. Les males llengües diuen que cap dels directius va llegir el llibre.

Lolita (Vladimir Nabokov)

Ah! Quanta indignació va crear aquest llibre. Es va publicar a París el 1956, però no va trigar a prohibir-se arreu del món per la seva “obscenitat”. La novel·la va tenir una entrada difícil a l’Argentina, on es va prohibir perquè “era un reflex de la desintegració moral”. Les nostres antípodes tampoc es van quedar indiferents, a Nova Zelanda tampoc va passar la censura. Finalment, es va publicar lliurement a França, EUA i Gran Bretanya.

Animal Farm (George Orwell)

Durant la Segona Guerra Mundial, les forces aliades van considerar que aquest llibre era massa crític amb la URSS i, per tant, van decidir de prohibir la circulació d’aquest llibre a les biblioteques per no crear controvèrsia.

And Tango Makes Three (Justin Richardson i Peter Parnell)

I si creiem que actualment estàvem lliures de la censura… Des que es va publicar el 2007 a EUA les reaccions contràries a aquest llibre semblen no desaparèixer. Tot i que no s’ha arribat a censurar oficialment, la història sobre dos pingüins mascles que adopten un ou orfe sembla sublevar violentament les ments puritanes.

Hi ha un capítol de la sèrie Parks and Recreations amb un argument similar en què la protagonista casa a dos pingüins mascles per error. Hilarity ensues

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s