El trauma del retorn a casa

The Empty Family, Colm Tóibín

Després de l’èxit indubtable de Brooklyn, Colm Tóibín torna a l’escena literària amb The Empty Family, un recull de contes on novament explora la temàtica de l’exili i l’experiència traumàtica del retorn. El llibre es va publicar la passada tardor i ja ha rebut una onada considerable de reconeixement, incloent el Irish Pen Award de l’edició de 2010.

El recull està format per nou contes amb personatges molt diversos: persones de classe alta que es relacionen amb escriptors com Henry James, però sobretot persones poc destacables, amb una vida modesta, que han fugit de l’entorn en què van creixer per intentar viure la vida que sempre han desitjat. Alguns fracassen, d’altres no. I el que uneix la majoria de personatges és que retornen del lloc on van fugir, pel remordiment d’haver-se atrevit a desfer els llaços amb els que sí s’hi van quedar. Per a Tóibín les raons per les quals van marxar no tenen tanta importància com l’experiència viscuda d’aquest desarrelament i els perfils dels personatges varien: una decoradora d’escenes per a cinema que emigra a Califòrnia des de Irlanda i per raons de feina ha de tornar al seu país d’origen, una comunista catalana de família burgesa que fuig a Londres durant el franquisme i un emigrant paquistanès que s’assenta al barri del Raval són uns quants exemples.

El to al llarg de tots els relats és provocador i incita a una certa controvèrsia, sobretot pel que fa a la història d’un professor sacerdot que abusa sexualment d’una menor. I probablement també per retratar sense embuts ni tabús les relacions homosexuals entre dos adolescents. Els protagonistes poden viatjar a les caloroses terres de Califòrnia, poden ser una catalana burgesa que torna de Londres després d’haver-hi passat els darrers vuit anys, poden ser simplement dones que surten del seu entorn social per formar part de la classe alta a través del matrimoni; això sí, tots aquests personatges, per molt que vinguin d’entorns molt diferents, semblen representar de manera inequívoca Irlanda.

La temàtica d’Irlanda com un mite és força recurrent en el que anomenem literatura irlandesa, on aquesta és vista com una terra mare, fèrtil i, per tant, on les arrels es forgen i s’anclen al subsòl. I també és una terra contaminada en ser colonitzada durant segles. Es per aquesta rao que els personatges, per molt que retornin a casa, mai acabin de trobar el seu lloc. En definitiva, una bona lectura per a aquells que no aconsegueixin ser massa fidels als llibres, que els aprofiten a estones, però que troben les novel·les massa feixugues.

The Empty Family (Scribner)

Pendent de publicacio a Espanya.

Anuncis

Un pensament sobre “El trauma del retorn a casa

  1. Retroenllaç: 4 lectures estiuenques | Dr Read Good

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s