L’art de fer visible l’invisible: entendre el còmic

Entender el cómic. El arte invisible, Scott McCloud

Quan vam inaugurar Dr Read Good, un dels nostres objectius era crear un espai obert per parlar de tot tipus de llibres, sense distincions de gènere. Alta literatura i literatura popular (sigui quina sigui la diferència) compartirien espai en igualtat de condicions. Com passa sempre, és més fàcil parlar d’ideals que portar-los a terme: gustos personals, disponibilitat i formació acadèmica provoquen un cert esbiaix que ens esforcem per corregir una mica cada dia. Amb aquesta idea en ment, em vaig proposar, entre d’altres objectius, parlar més sovint de còmics. És així com em va caure a les mans Entender el cómic d’Scott McCloud, un assaig sobre l’art del còmic que, en un principi, havia de servir per formar-me sobre el tema, però que em va impressionar tant que crec que es mereix una ressenya pròpia.

Entender el cómic és un assaig que explora el medi, Scott McCloud Entender el cómic dr read goodmolt apropiadament, en format còmic. Scott McCloud ens proposa una redefinició del concepte de còmic amb l’ambició de l’elevar-lo a l’alçada de les arts més àmpliament acceptades, pel camí McCloud crea una obra sorprenentment accessible i divertida alhora que informativa, que no només tracta de còmics, sinó que reflexiona sobra la percepció, la creativitat, l’art de la narració i sobre l’art en sí mateix.

Entender el còmic comença re-definint el concepte de còmic i repassant la història d’aquest art. La breu introdEntender el cómic Dr Read Gooducció de McCloud a la història dels còmics és reveladora i desafia conceptes establerts, però l’assaig es torna francament absorbent quan repassa els trucs de l’ofici oferint explicacions penetrants i perspicaces que obren un univers de possibilitats al lector. Per tal d’explicar l’ús habitual d’un disseny de personatges caricaturesc, McCloud analitza el funcionament de la percepció humana; McCloud descriu el personatge caricaturesc com un buit, una closca buida que permet una identificació més fàcil per part del lector, pel contrari, els personatges de característiques més realistes provoquen una major distància amb el lector. Hergé és un dels mestres de la caracterització caricaturesca, només cal comparar el traços senzills d’un Tintín amb el realisme de les localitzacions on tenen lloc les seves aventures.

Un altre punt central de l’argumentació de McCloud gira al voltant del concepte de sinestèsia i de la possibilitat de que una forma artística sigui capaç d’apel·lar a tots els sentits. Kandinsky, Wagner i Baudelaire van perseguir aquest objectiu i, segons McCloud, és un repte al que s’enfronten cada dia els artistes de novel·la gràfica i que ha impulsat l’evolució de l’art. Un dels meus exemples favorits és el de l’ús expressionista de les línies, només cal comparar les línies fortes i atrevides, els angles obtusos que reflecteixen el món adult i perillós de Dick Tracy amb les corbes amables i les línies obertes que ofereixen una sensació d’innocència i joventut al Tío Gilito de Carl Bark.

Entender el cómic és un assaig seminal que es va guanyar l’admiració dels grans de novel·la gràfica com Alan Moore, Will Eisner o Neil Gaiman per la seva perspicaç i reveladora exploració del medi. Però l’obra de McCloud també és un cant d’amor al còmic, ple d’humor i de reflexions plenes d’agudesa no només sobre el còmic, també s’obre l’art i la necessitat tan humana de trobar noves formes d’expressar-nos.

Entender el cómic. El arte invisible, Astiberri Ediciones.

Understanding Comics. The Invisible Art, Harper Collins

Anuncis

Un pensament sobre “L’art de fer visible l’invisible: entendre el còmic

  1. Retroenllaç: Fem un any! | Dr Read Good

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s