Cinc personatges femenins forts

Fa unes setmanes, la Marta va proposar una lectura peculiar sobre The Hunger Games, on analitzava si la protagonista formava part dels anomenats personatges femenins forts. Inspirada pel post de la Marta i també l’article que cita de Overthinking It, m’aventuro a proposar cinc (rars) personatges femenins forts de la narrativa.

Luna Lovegood, Harry Potter

 

Aquí teniu un exemple del que jo considero un personatge femení fort. No és ni la xicota ni el sidekick de ningú i tampoc aspira ser-ho. És molt serena i té una ment molt oberta, amb una peculiaritat que li ha fet guanyar la fama de rara avis i més d’un pseudònim desagradable, però poc li importa. És intel·ligent i certament honesta, cosa que xoca tothom del seu voltant. En definitiva, és forta, no perfecta, sap sortir-se sola dels seus problemes, sense ser una “hot-chic/ girl with guns.”

Com a mínim jo tinc més gust que la Hermione, no se m'acudiria mai casar-me amb en Ron Weasley

Evey Hammon, V for Vendetta

 

Evey no compleix el rol estereotipat d’acompanyant de l’heroi. Si bé V la pren sota l’ala per convertir-la en el seu sidekick, aquesta no esdevé una Miss Moneypenny, sinó que adquireix un paper decisiu en el desenvolupament de la història. Possiblement sigui cert que la pel·lícula recalca amb més èmfasi el caràcter autònom del personatge que la novel·la gràfica, però puc afirmar que Evey és representada com una dona independent.

No penseu que sóc una mosqueta morta, no...

Mary Lennox, The Secret Garden

 

Un altra mostra de literatura infantil i juvenil amb un personatge femení fort. És l’exemple de perquè un bon rol femení no ha de ser (ui, sobretot no!) perfecte. Aquesta nena no és un angelet, no aporta pau i tranquil·litat a la llar on s’instal·la; clar que no! Arriba a les terres salvatges i avorrides de Yorkshire per capgirar-ho tot i bé que fa. Els seus defectes no es mostren com debilitats, al contrari: la seva tenacitat l’ajuda a conèixer els altres dos nens i a unir-los als tres. De la mateixa manera, els altres dos nens l’ajuden a créixer i, perquè no dir-ho, a ser més feliç. L’aprenentatge és recíproc, aquí tenim, doncs, una relació igualitària.

Sóc una "borde" i orgullosa de ser-ho

Lena Lingard, My Ántonia

 

My Ántonia és una novel·la amb descripcions complexes dels personatges que conformen la història i no se’ns pot escapar la peculiaritat amb la qual el personatge de Lena Lingard, amiga de la protagonista, és representada. Aquesta novel·la sobre els pioners americans inclou una personatge femení molt atípic: Lena no és una dona típica de principis del segle XX. No es vol casar i tracta la seva sexualitat amb certa indiferència, però tampoc és ni una femme fatale, ni una flapper, ni cap dels estereotips femenins propis de l’època. El seu caràcter és complex i profund, de manera que de cap de les maneres podem identificar-la amb el tòpic de la garçonnette amb la qual s’acostuma a associar la dona independent del principis del segle passat.

Forta? Mmm...més aviat no...

Fa Mu Lan, The Woman Warrior

Quan pensem a la llegenda de Fa Mu Lan de seguida ens ve al cap les imatges de l’adaptació que va fer Disney de la història i, diguem-ho clarament, ni Walt Disney ni els seus posteriors deixebles estan massa compromesos amb l’onada grossa i imparable del feminisme. És per això que quan vaig llegir la versió de Fa Mu Lan de Maxine Hong Kingston, la meva visió de la història va canviar radicalment. I més tenint en compte que la guerrera edevé una metàfora de la narradora que es situa en els Estats Units a l’època actual i on ha de trobar la seva identitat intercultural.

Arriba un moment en què tanta princesa fa entrar urticària

.

Anuncis

6 pensaments sobre “Cinc personatges femenins forts

 1. He de reconeixer que de les dones citades no en conec pas masses…..
  A mi, a tall gros, se’m acudeixen dos noms en dos pel·licules que complementen la llista de personatges femenins forts en els llibres:
  · Amanda (Katharine Hepburn) a Adam’s rib
  · Alice Aisgill (Simone Signoret) a Room at the top

 2. De acuerdo con la novela gráfica V for Vendetta, te puedo decir lo siguiente:
  Evey prueba todo tipo de cosas y lo arruina todo (asesinato y prostitución entre tantas). Se acuesta con el primer hombre que se lo pide y parece necesitar una u otra figura masculina para sostenerla durante todo el cómic.
  Lo que me pareció interesante fue que tras ser adoctrinada por V y verlo morir ella tiene su epifanía. Cómo leer esto? Sólo con un hombre para guiarla Evey encuentra su poder? Sólo tras la muerte del hombre Evey puede adquirir el poder? O quizás aquí hay otro ángulo que no he pillado?
  Además, V es parte del nombre de Evey o al revés?
  No he visto la peli, pero espero que la traten mejor.
  Te dejo un par de mujeres que me encantan:
  Addie Bundren de “As I Lay Dying” de William Faulkner
  Caddy Compson de “The Sound and The Fury” de William Faulkner
  La mayoría de las mujeres de las series Joss Whedon y, of course, Starbuck de Battlestar Galactica (but you already knew that).

  • Bueno, I got your point, y podría llegar a darte la razón si no fuera porque hay que tener un pequeño factor en cuenta. Evey cuando es rescatada por V tiene unos 16 años y V… bueno, no lo sabemos, pero en mi mente debe rondar los cuarenta. Ya sé que a los 16 tú te considerabas todo un figura, ¿quién necesita un adulto teniendo una mente maravillosa como la tuya? Pero lo cierto es que después nos damos cuenta que el mundo no se puede comer de un solo bocado.
   Después de mi pequeño comentario passive-agressive, quería decirte que mi idea de personaje femenino fuerte no es una superheroína invencible. Al hacer mi selección, he buscado personajes femeninos complejos, con todas sus “virtudes” y debilidades.
   Te he convencido? Gracias por tus sugerencias, son dos libros que tengo en mi lista de pendientes.
   Un abrazo!

   • Sí, entendí lo de superheroína. Es más, por eso he vuelto a mirar si alguien había puesto algo por aquí, me has hecho pensar un pelín más de lo normal sobre este tema.
    No sé si totalmente convencido, pero casi. Evey aun me parece demasiado pasiva como para ser un personaje femenino “complejo”, pero tiene sus momentos, eso sí.
    Me voy a que me desarmen los argumentos a otra parte.
    Gracias!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s