Cinc llibres imprescindibles abans de la fi del món

Diuen que el món s’acaba el 2012, exactament el 21 de desembre i així tots els bons llibres que mai s’hagin escrit. Però no cal estressar-se, des de Dr Read Good hem fet una tria selectiva de cinc llibres imprescindibles per llegir abans que desapareguem per sempre més, així que teniu temps de sobres per morir contents i satisfets amb les vostres lectures. Petita nota: en aquest cas el temps és or, així que hem decidit eliminar els totxos, tot sigui per no deixar lectures a mitges el dia de la gran apocalipsi.

Frankenstein, Mary Shelley.

Si hagués de triar una sola obra del segle XIX segurament triaria Frankenstein; d’una banda per la popularització que se n’ha fet, i de l’altra, per la barreja d’elements de la literatura gòtica i del Romanticisme que apareixen a la novel·la, sent així una precursora de la futura ciència-ficció.

Descobrir una nova dimensió el dia en què un s'assabenta que Frankenstein no és el monstre

Dublinesos, James Joyce.

Manar llegir Ulisses seria inútil, es requereixen mesos, anys i dedicació per arribar a la fi del llibre, i més d’un/a lector/a (aquí una servidora) s’ha quedat en el camí. Així que aquí us deixo una lectura menys frustrant i igualment satisfactòria que és Dublinesos, un recull de quinze relats que reflecteixen la vida de les classes baixes irlandeses a principis del segle XX. Veiem reflectida en un grapat de personatges la lluita i les contradiccions que  suposa la recerca dels irlandesos d’una identitat nacional.

Orlando, Virginia Woolf És possible parlar de transgènere quan ni tan sols existia la terminologia encara? Amb Virginia Woolf ho és. Com influeix el fet de ser interpretat com a gènere home o dona en la societat occidental és una de les qüestions que s’intenten abordar en aquesta novel·la que alhora fa un intent de trascendir en l’espai temporal. Igualment recomanable és l’adaptació al cinema, amb Tilda Swinton com a paper estrella d’Orlando.

Tilda Swinton en l'adaptació cinematrogràfica

1984, George Orwell

La antiutopia de Orwell reflexa una societat oligàrquica en un estat purament pervers. La qüestió de la vigilància governamental és una temàtica recurrent durant la segon meitat del segle XX, on la democràcia com a sistema està més que instaurat en les societats occidentals. Ni que sigui per conèixer l’origen del reality show per excel·lència del segle XXI, aquesta lectura ha de tenir un racó reservat a les vostres prestatgeries.

Expiació, Ian McEwan

Bé, sent fidel a la meva obssessió macweaniana, un top cinc d’aquestes característiques no podria estar complet sense incloure alguna obra seva, i -per què no?- he decidit incloure la seva obra amb més renom (incloent una superproducció cinematogràfica sota la direcció Joe Wright). Expiació es divideix en dues parts, la primera de les quals és una delícia, una reflexió impecable sobre l’autoria, el punt de vista i la construcció de històries. No morir abans de llegir aquesta novel·la.

El tap de bassa que pot fer i desfer històries

Anuncis

2 pensaments sobre “Cinc llibres imprescindibles abans de la fi del món

  1. No pot ser! Amb la pila de llibres que tinc per llegir! Ja em preocupava que no em dongués temps en els 50 anys de vida que em queden, més o menys! M’has ben fotut, Inés!

    Per cert, preferència personal: jo crec que _To the Lighthouse_ és millor que Orlando. I, una altra cosa, ja per fer controvèrsia i ser tendenciosa, no posaries cap novel.la estatunidenca en aquest rànking?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s