Autors d’una sola novel·la

Per a certs autors i autores l’acte d’escriure configura una llarga carrera literària; per a d’altres, però, la inspiració és un do que només arriba una vegada. A continuació, us presentem cinc escriptors i escriptores que, tot i no passar de la primera novel•la, van aconseguir entrar en el cànon literari.

Matar un rossinyol, Harper Lee

El nostre gran clàssic per excel•lència. Quan Lee va publicar la seva novel•la denunciant el racisme en el remot estat d’Alabama (tot i que ho podem llegir com una al•legoria de tots els Estats Units), poc s’imaginaria que es convertiria de la nit al dia en un best-seller i que poc després seria la guanyadora del premi Pulitzer. L’autora es va embarcar en l’aventura d’escriure un segon llibre, The Long Goodbye, però a dia d’avui encara no ha vist la llum.

Per enèssima vegada, no trobareu instruccions per a matar un rossinyol

El déu de les petites coses, Arundhati Roy

El déu de les petites coses s’ha convertit en un clàssic contemporani, gràcies al premi Booker que se li va otorgar el 1997. Des de llavors, Roy ha escrit diversos assajos denunciant les polítiques del govern indi, però de moment no ha publicat cap altra novel•la.

Són aquelles petites coses...

Cims borrascosos, Emily Brontë

Un top cinc d’autors d’una sola novel•la no podia ser possible sense mencionar l’espina que tots els estudiants de secundària en països de parla anglosaxona i de literatura anglesa a la universitat tenen clavada. És pràcticament obligatori llegir l’única novel•la que Emily Brontë va publicar. Cal dir que no va tenir massa temps, les condicions climatològiques del nord d’Anglaterra i la insalubritat de les aigües del poble on vivia van provocar que morís de tuberculosi a l’edat de trenta anys. Juntament amb les seves germanes, també va escriure poesia, avui en dia a les tres se les recorda per les seves respectives novel•les.

 

Sabem que sempre recorrem a la mateixa imatge, som conscients que la nostra obessió per Laurence Olivier s'ha convertit en un fetitxisme perillós

Allò que el vent s’endugué, Margaret Mitchell

Diuen que Margaret Mitchell va escriure la seva primera i única novel•la en secret, sense imaginar-se que algun dia arribaria a vendre 30 milions d’exemplars arreu del món. L’adpatació cinematogràfica de 1939 amb Clark Gable també va ajudar a convertir-la en un clàssic americà. Desafortunadament, no va tenir temps a escriure més novel•les, ja que morí atropellada per un automòbil el 1949.

Nota: no refiar-se mai d'un paio amb el cabell engominat cap enrere

L’home invisible, Ralph Ellison

Igual que Arundhati Roy, Ellison va escriure assajos polítics després de la publicació de la seva gran novel•la, però la seva carrera en narrativa es va quedar amb l’èxit de L’home invisible, que es va merèixer el National Book Award de 1952. L’objectiu de la seva obra és mostrar les diferències racials existents als Estats Units, posant al narrador en una posició “invisible”, en el sentit que els altres personatges no el volen veure.

No siguem paranoics, l'home invisible és en sentit figurat!

Anuncis

2 pensaments sobre “Autors d’una sola novel·la

  1. Oscar Wilde va escriure només una novel·la – The Picture of Dorian Gray. També n’hi ha que diuen que la única novel·la de Kipling era Kim (però llavors no sé què són Captains Courageous i Stalky & Co si no són novel·les). Margaret Cavendish va escriure The Description of a New World, Called the Blazing World in 1666, el mateix any que el gran foc de Londres. Però llavors, és clar, quan només les dones escrivien novel·les, com l’Aphra Behn, no compta ja que evidentment la primera novel·la en anglès havia d’escriure un home, Daniel Defoe, l’any 1719. Vull dir, de qui és el canó literari, si no dels homes?

  2. Podríem començar per deixar de dir en les carreres de lletres que el primer (i primera) novelista va ser Daniel Defoe! Pel que fa a Cavendish, no en tenia ni idea, gràcies!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s