Art en la literatura

Doncs si, ambdós termes tenen relació. Hi ha una llarga llista d’obres literàries que consagren les seves pàgines a descriure obres d’art. Des d’aquí us proposo cinc lectures. 

La jove de la perla, Tracy Chevalier

Aquest best-seller de Chevalier gira al voltant de la història de la pintura de La jove de la perla, el seu autor -Vermeer- i la model que va posar per a ell durant l’elaboració del quadre. La novel.la retrata les relacions de poder entre la classe obrera, la burgesia i l’aristocràcia, així com la tensió amorosa entre la model i el pintor per al bé de l’art.

Scarlett Johansson en el paper de Griet

 El retrat de Dorian Gray, Oscar Wilde

En el seu moment, la Marta va fer escriure  una crítica sobre la recent adaptacio cinematogràfica. La novel.la fa un entrecreuament entre art, literatura i estètica. La temàtica faustiana recurrent és la línia principal d’aquesta novel.la, l’heroi que ven la seva ànima al diable. L’obra d’art que hi apareix es queda en un nivell purament fictici, però és interessant com Oscar Wilde ofereix una reflexió interessant sobre l’estètica i la noció de l’alter ego.

Oliver Parker posa l'accent sobre els trets de novel.la d'horror... vols dir que calia?

“Oda sobre una urna grega”, John Keats 

Aquest poema data de 1919 i probablement sigui l’oda més famosa de la seva col·lecció. Keats era un apassionat de l’art grec i va decidir dedicar un poema a un gravat en una urna. El poema descriu dues escenes: primer un amant persegueix eternament un ésser estimat sense ser correspost i una altra on s’està a punt de realitzar un sacrifici. Odiat i estimat per els estudiants de literatura, Keats posa tot el seu esforç per expressar en paraules la bellesa de l’urna.

La urna i una sèrie d'assajos sobre art grec van ser la font d'inspiració

 El codi Da Vinci, Dan Brown

Per molt que em pesi incloure a Dan Brown en la meva llista, és evident que si situes l’acció al museu del Louvre forçosament hauràs d’incloure referències a obres d’art. L’autor posa com a eix temàtic de la seva novel·la la pintura de Leonardo Da Vinci, El sant sopar. Bé, d’acord, aquesta obra no es troba al Louvre però l’autor també cita La Gioconda, que si que hi és (tot i que ho vaig arribar a dubtar, quan la veritat és que la Mona Lisa no la vaig veure, més aviat centenars de caps de turistes bojos).

Serà Joan o Maria Magdalena?

 Els pilars de la Terra, Ken Follet

I acabarem, per què no?, amb un altre best-seller, Els pilars de la Terra. Aquesta novel.la narra el procés de construcció d’una església a Gran Bretanya a la ciutat fictícia de Kingsbridge durant el segle XII. Construir una catedral porta temps i molta tinta, molts ànims en la vostra aventura de 1000 pàgines!

I si no hi ha ganes, proveu la mini-sèrie produïda per una productora germano-canadenca!

Anuncis

4 pensaments sobre “Art en la literatura

  1. L’art (pictòric, artístic) i la literaturatene lligams evidents. De tots els que esmentes em quedo amb el retrat de Dorian Gray. el primer i el tercer no els conec. Els altres dos els he llegit (temps malgastat de la meva vida): són gazòfia.

  2. També crec que hi ha altres exemples, i potser millors, tot i que anteriors en el temps. Així a cop calent, penso en Andrei Tarkovsky i la seva visió d’un pintor d’icones rus (Andrei Rubliev), i Pier Paolo Pasolini sobre Giotto a “Il decamerone”. Tots dos els pots restrejar al youtube. Respecte de “La jove de la perla” només puc dir que “si non é vero, é ben trobatto”, però poca cosa més.

    • Jo també afegiria “Wunderkind” de Carson McCullers, no tracta d’una obra en concret, sinó d’una jove pianista enfrontada al seu propi talent. No hi succeeix res, però és una història carregada de tensió i d’intriga dramàtica!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s