Els resultats del repte de Sant Jordi

Passada la voràgine de Sant Jordi i amb els llibres nous ben ordenats a les estanteries, ha arribat el moment de repassar els resultats del repte que us vàrem proposar: destaparem l’origen de les cites òrfenes i descobrirem quina ha tingut més èxit entre els lectors.

El primer marca-pàgines (14 d’abril) citava la novel·la El color porpra (1982) de l’autora afro-americana Alice Walker per la que va guanyar el premi Pulitzer de literatura. Curiosament, molts dels nostres lectors deuen compartir l’espiritualitat poc convencional de la Celie, la seva protagonista, ja que aquest va ser punt de llibre més descarregat.

Digues la veritat, has trobat mai a Déu en una església? Jo, mai. Només hi vaig trobar un grapat de gent desitjant que aparegués.

El punt de llibre del 15 d’abril cita el poema més famós de T.S Elliot “La terra gastada” (1922) (“The Waste Land”). El seu to elegíac no va convèncer els nostres lectors perquè les paraules d’Elliot van ser les menys descarregades. Serà que a la majoria ens agrada massa la primavera com per considerar l’abril el mes més cruel!

 L’abril és el mes més cruel, engendrant
liles de la terra morta, mesclant
memòria i desig, despertant
arrels pàl·lides amb les pluges de primavera.

Amb el 16 d’abril va arribar Charlie i la fàbrica Roald Dahl Dr Read Goodde xocolata de Roald Dahl (1964). El consell que Willy Wonka ofereix a en Charlie resulta més vigent que mai: el desig és allò que ens manté vius, no et conformis!

I Charlie, no oblidis el que li va passar a l’home que de cop i volta va aconseguir tot el que desitjava. Va viure feliç per sempre més

Un altre cas curiós és el del dia 17 en el que citàvem el poema “Lady Lazarus” (1965) del recull de poemes Ariel de Sylvia Plath. El seu Ariel Plath Dr Read Goodto fosc i sardònic, per no mencionar les referències als intents de suïcidi de Plath, semblava destinat a alienar als lectors, però no va ser així. Aquest va ser el segon punt de llibre més descarregat, demostrant que els lectors es van deixar seduir per les poderoses (i pertorbadores) imatges de Plath.

Morir
és un art com qualsevol altre
Jo ho faig excepcionalment bé

El dia 18 venia acompanyat de les paraules de William Shakespeare a Romeu i Julieta. El destí tràgic dels protagonistes està incrustat al seu ADN.

Dels fatals cossos dels dos enemics, prenen vida uns amants de mala estrella

La citació del 19 d’abril pertany a El déu de les coses petites (1997) de l’autora índia Arundhati Roy. Un gran èxit de vendes ambientat a L’Índia post-colonial alhora que una novel·la commovedora carregada d’imatges per a la memòria.

Quan fas mal a la gent, comencen a estimar-te menys. Això és el que fan les paraules dites sense cura. Fan que la gent t’estimi una mica menys.

Walt Whitman és el representant del dia 20 amb un fragment de “Fulles d’herba” (1855) el seu poema més conegut.

                                                 Que em contradic?
                                        Doncs sí, em contradic, i què?
                                     (Jo sóc immens, continc multituds)

Atenció tots a cobert que el 21 arriba Lord Byron! La cita pertany al seu Don Juan i demostra l’esperit desenfadat i post-modern abans de la post-modernitat d’aquest autor que es descrivia a sí mateix com omnisexual.

I, malgrat tot, què és una mentida? No res més que la veritat en una mascarada

La primera frase de Peter Pan i Wendy ens acompanya el 22 d’abril. Les paraules de J. M. Barrie donen inici a una de les obres més famoses de la història de la literatura i aconsegueixen submergir-nos de ple a l’argument alhora que ens avisen del to melancòlic de la història.

Tots els nens, excepte un, creixen

I per acabar arriba el 23 d’abril amb un poema sobre llibres d‘Emily Dickinson. Aquest és el tercer punt de llibre més descarregat, probablement perquè ressona amb l’esperit de la diada de Sant Jordi: la celebració de la màgia dels llibres.

Per viatjar ben lluny
no hi ha millor nau que un llibre.
Ni cap corser com una pàgina
d’inquieta poesia.
Una travessia que pot fer el més pobre
sense peatge opressor.
Com n’és de frugal el carruatge
que transporta l’ànima humana!

Per cert, encara sou a temps de descarregar els vostres marca-pàgines favorits, només heu de seguir aquest vincle.

Gràcies a tots per participar!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s