Un món d’anhels sense nom

Patricia EngelVida, Patricia Engel

Una de les meves parts preferides d’escriure aquest bloc (que creieu-me, n’hi ha moltes) és la secció Inèdits, on tractem obres que encara no han arribat a les nostres terres. A vegades pot ser una mica arriscat perquè sempre és possible que alguns lectors pensin Per què llegir una ressenya d’un llibre que encara no està disponible en la meva llengua?, però també és emocionant i, quan l’encertes, és un subidon en tota regla. Aquest és el cas de Vida de Patricia Engel, un recull de contes que representen el seu debut a la literatura. Un debut de tanta qualitat que m’ha motivat prou com per escriure aquesta introducció (admetem-ho) lleugerament autocomplaent, però també 100% entusiasta.

Els diferents relats de Vida quasi es poden llegir como una narració semi-novelesca, gràcies al fil d’unió que representa la perspectiva de la Sabina: els punts de vista poden canviar, però la veu és sempre la de la Sabina. Aquesta protagonista que s’amaga rere les històries dels altres és la filla d’una parella d’immigrants colombians que representen la culminació del somni americà. Però la Sabina, tot i criada a Nova Jersey, es debat amb qüestions com l’etnicitat i la diferència de classe, mentre intenta definir la seva identitat.

A la primera història titulada “Lucho”, una Sabina de catorze anys coneix al seu veí Lucho, “el noi que va anar a buscar-la quan encara era invisible” i que “actuaba com si ella fos la única cosa que podia veure”. La Sabina no comprèn que està enamorada del Lucho fins que és massa tard, convertint aquest incident d’adolescència en la primera d’una llarga pauta d’oportunitats perdudes. El tema de la invisibilitat també recorrerà la resta de relats, on els personatges un cop rere l’altre s’esforçaran en amagar-se tant dels altres com de si mateixos; com la Sabina que acumula quasi xicots i xicots a les ombres. Però la invisibilitat també és un estat al que et poden forçar, com quan els personatges blancs intenten esborrar un cop i una altre l’etnicitat de la Sabina anglicitzant el seu nom a Sabrina o com quan la Sabina conviu en un pis a Miami farcit d’immigrants il·legals que ningú més vol veure. La Patricia Engel utilitza la metàfora de la invisibilitat per criticar el somni del melting pot o gresol  de races americà que al món de la Sabina, deixa de ser un mecanisme d’integració per convertir-se en una excusa per esborrar qualsevol rastre de diferència o de dissidència.

L’aspecte que més m’ha fascinat de Vida és sens dubte l’estil de Patricia Engel. Obtant per les frases curtes i la senzillesa sintàctica, l’autora construeix una prosa directa i afilada que batega amb la Sabina. La seva veu sòbria és implacable i gens sentimental i en poques paraules és capaç de despullar a la resta de personatges. Per mitjà de la seva veu, també observem com canvia la Sabina des de la inclemència de la adolescència a “Lucho” -on diu d’una de les amants del seu oncle maltractador “Sempre m’han fet llàstima les dones estúpides”– a la crueltat adulta de “Cielito Lindo” a la compassió que demostra a “Vida”, sobre una reina de la bellesa colombiana forçada a la prostitució a Miami.

El món de la Sabina és un món d’anhels sense nom, on els detalls mesquins del dia a dia ens distreuen de les persones importants i on els joves com la Sabina van fent sotracs per la vida sense un objectiu clar. També és un món que pot ser violent, salvatge i brutal, però on la veu franca i despietada de la Sabina pot constituir el bàlsam que arranqui tanta lletjor de la invisibilitat on es refugia. Vida és una lectura que m’ha impactat de tant desconcertant, dura i còmica alhora. Un llibre que algun dia m’agradaria compartir amb tots vosaltres en la nostra llengua.

Vida, Black Cat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s