La deixebla de Darwin

L’evolució de la Calpurnia Tate, Jacqueline Kelly

L’any passat L’evolució de Calpurnia Tate va ser el llibre que va posar de moda al món editorial el mot crossover, que fa referència als llibres que van més enllà del sector al que van destinats i aconsegueixen arribar al gran públic; el mot s’utilitza molt especialment amb els llibres juvenils que acaben a les mans de lectors de totes les edats. Anava a argumentar que una obra que aconsegueix trencar barreres comercials és simplement un bon llibre, però llavors m’ha vingut al cap Crepuscle i tots els adults que l’han llegit i i he pensat que millor em deixo de generalitzacions i us parlo de la Calpurnia, que per això som aquí.

La Calpurnia té onze, és la petita de set germans i viu a una petita localitat de Texas l’any 1899. La seva mare la vol convertir en una dama, mentre l’únic que desitja la Calpurnia és convertir-se en naturalista com el seu avi, un veterà de guerra taciturn i d’humors canviants que ha mantingut correspondència amb el mateix Darwin. Avi i néta construiran una relació fundada en el seu interès comú per la natura, donant lloc a una emotiva història d’amistad intergeneracional.

L’ambientació al Texas de 1899 també ofereix un rerefons perfecte per la història de creixement de la Callie. Com la mateixa protagonista, el món creix a una velocitat imparable i no tothom es capaç de seguir-li el ritme. Els capítols que narren l’aparició de nous invents com l’automòbil o la Coca-cola són hilarants i ens permeten comprendre fins a quin punt estan aïllats de la resta del món els protagonistes de la novel·la. L’avi de la Callie és el partidari més entusiasta del progrés i abraçarà aquestes noves invencions de la mateixa manera que abraça les inquietuds de la seva néta. Per desgràcia, no tothom comparteix aquest gust pel canvi.

A mida que l’interès per la natura de la Callie va augmentant, els enfrontaments amb la seva mare es tornen més habituals. La mare només desitja transmetre els seus coneixements a la seva única filla i convertir-la en una bona mestressa de la llar per tal que algun dia arribi a ser una bona esposa. Però el llibre que li regala per Nadal, titulat La ciència de les mestresses de casa no pot competir amb l’exemplar de L’origen de les espècies que li dóna l’avi a la Callie. El que la mare no comprèn és que l’evolució és la clau de la supervivència en aquest nou món de telèfons, cotxes i refrescos ensucrats.

Amb l’etiqueta o no de crossover, continuo pensant que L’evolució de la Calpurnia Tate és un bon llibre i per això ha aconseguit lectors de totes les edats. Es tracta d’una lectura divertida i emotiva que et porta al cap aquells estius de la nostra infància que semblaven eterns, les baralles sense treva amb els germans, les petites tragèdies que creiem impossibles de superar i la roba empolsegada després d’un dia de corredisses. Així que us convido de tot cor a compartir peripècies amb la futura gran naturalista, la Calpurnia Tate. Us prometo que passareu una bona estona.

L’evolució de la Calpurnia Tate, La Galera (trad. Jordi Vidal i Tubau)

La evolución de Calpurnia Tate, Roca Editorial (Isabel Margelí)

The Evolution of Calpurnia Tate, Macmillan

Anuncis

2 pensaments sobre “La deixebla de Darwin

  1. Saps, penso que abans (allò indefinit i nebulós que anomenem abans), hi havia llibres per adults que per alguna raó acabaven triomfant especialment entre els adolescents: Robinson Crusoe, El llibre de la jungla, L’illa del tresor, tota la literatura “juvenil” de tota la vida. De fet, tenia més de literatura que de juvenil. Ara passa a l’inrevés, hi ha una literatura juvenil de vocació (més presumptament juvenil que literària) i el futur crossover parteix del target juvenil amb l’esperança d’arribar al gran públic. Alguna cosa s’hi ha perdut, segur.

    • Jo diria que en part té a veure amb el naixement del marketing i dels targets demogràfics. I suposo que també amb el canvis en el concepte d’infantesa (la literatura com a eina didàctica i tot això). En resum, maleit sigues, Rousseau!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s