Crist entre puntes

 The Devastation, Jill Alexander Essbaum

Quan entreu a la pàgina web de Jill Alexander Essbaum trobareu un títol més que suggerent: “Christian and Erotic Poetry.” Entendreu que amb aquesta primera informació, vaig endinsar-me en la recerca d’aquesta poeta americana. Malauradament, la xarxa no va plena dels seus poemes, però dels pocs que he trobat, es pot afirmar efectivament que Essbaum neda entre les fronteres de l’erotisme i el cristianisme.

Segurament aquest tema no és. Tots i totes sabíem quan estudiàvem els poemes de Santa Teresa de la Cruz que els seus “èxtasis” no era simplement perquè veia a Déu massa sovint, però els professors i professores de secundària no ens ho volien explicar tot, oi que no? Evidentment les coses han canviat i Essbaum no té cap complexe en dir que la seva poesia és eròtica.

And when the screaming light of Christ casts doubt on me—The fear of death confounds me.When I’m pissed on want for lack of wine,

When you coax down my panties with a vulpine tongue

Lament

Quan la llum escridassada de Crist em posa en dubte-El temor a la mort em desconcertaQuan estic cabrejada per la falta de vi

Quan baixes les meves calces amb una llengua vulpina

El que és genial en la seva poesia és la impressió de ballar sobre una corda fluixa. Essbaum juga amb els mots, els porta als límits de la blasfèmia sense anar mai massa lluny, de manera que sempre quedem suspesos/es en un interrogant del que és correcte i el que no. El ritme és trencador, original, de vegades fins i tot tenim la sensació que algú ens parla.

A coupleOf someonesWho used to be in love.

Used to be in love.

Ho. Hum.

What isn’t mine

Una parellaD’algúsque un cop van estar enamorats.

Van estar enamorats.

Ho. Hum.

 Allò que no és meu

La recent descoberta de Jill Alexander Essbaum ha estat un tast del que segurament serà una posterior recerca. S’ha dit d’ella que és com “John Donne amb roba interior sexy”. Tot i que no em convenç gaire aquesta expressió, el que sí puc dir és que Essbaum és polèmica. Ha aparagut a l’antologia de poetes del segle XXI en ambdues edicions del 2010 i del 2011; potser sí que caldrà fer una compra de llibres per la xarxa.

El darrer llibre publicat ha estat The Devastation (Cooper Dillon Books)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s