Ethan Frome, un conte de fades?

 Ethan Frome, Edith Wharton

Després de llegir les darreres paraules d’Ethan Frome i tancar el llibre definitivament per trobar-li un lloc a la prestatgeria només tenia ganes de dir: “però què has fet, Edith?” Si la història d’Ethan hagués acabat amb el seu fatal destí segurament jo hauria estat lliure de fer la meva interpretació i estaríem tots contents. Però Edith Wharton, és clar, ja ho va fer per nosaltres, per si de cas no entenguéssim la moralitat de la història. No us parlaré del final ni de la moralitat, perquè crec que ja us faré prou spoilers en aquesta ressenya que seria millor guardar-se algunes coses al barret. No obstant, m’ha cridat l’atenció la dimensió fantàstica de la novel·la curta de Edith Wharton i us parlaré de perquè a vegades tinc la sensació d’estar en un conte de fades.

La història comença amb un marc típic de conte tradicional: compta amb dos personatges femenins que actuen com a pols oposats, d’una banda la figura de la bruixa o la madrastra dolenta, Zeena, i de l’altre la verge pura que encarna la figura de la serventa, la Mattie. El rol masculí és Ethan, casat amb Zeena però enamorat de la Mattie, que ha arribat a la seva casa perduda enmig de la regió de Nova Anglaterra per ajudar en les tasques de la llar, ja que Zeena està malalta.

Els rols per a les dones en aquesta història són opressius, ja que es limiten a ballar en els extrems de la bruixa i la verge. Mentrestant, Ethan somia en deixar a Zeena i casar-se amb la Mattie, mudar-se a l’oest, terra de promeses i començar una nova vida. Quan els dos enamorats veuen que no serà possible estar junts, fan un intent de suïcidi tirant-se per un precipici en trineu. L’amor romàntic es veuria exaltat amb la mort de dos enamorats que no poden estar junts en la vida terrenal. No obstant, el drama de la història no és l’intent de suïcidi en si, sinó el fet de fallar en l’intent. Mattie es queda pràcticament invàlida després de l’accident i és Zeena la que prendrà cura d’ella.

Els cossos de les dones són malaltissos en la història. Zeena també va arribar a casa de Ethan per cuidar de la seva mare malalta. Ambdós es van casar i immediatament després ella també desenvolupa una malaltia. I Mattie arriba a la casa per cuidar de Zeena. El cercle es tanca amb la conversió de Mattie en una bruixa com Zeena, que també va començar sent una noia jove i alegre, però que envelleix després de veure’s atrapada a la casa de Ethan.

Cal dir que Edith Wharton pertanyia a la classe alta de la societat novaiorquesa i que es mirava la societat rural per sobre de l’espatlla. Ethan Frome n’és un exemple clar. Les dones es veuen atrapades i emmalalteixen i els homes es limiten a somiar en una vida millor. Evidentment no veurem a Edith Wharton mudar-se al camp per treballar en una granja, oi?

Català: Pagès Editors 

Anglès: Oxford University Press 

Castellà: DeBolsillo

Anuncis

2 pensaments sobre “Ethan Frome, un conte de fades?

  1. La meva afició als contes de fantasmes em va dur fa mlt de temps a llegir un llibre de relats de la Wharton, que em va agradar molt. Ara que entre vosaltres i el blog de la biblioteca de Vic heu dedicat textos sobre aquesta autora trobo a faltar alguna referència a aquesta faceta. Però en fi, aquest relat ja té elements del fantàstic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s